Lukny

Nechtěl jsem pořizovat dvě nové lukny na stropy, a tak jsem se rozhodl je opravit.

Hliníkový rám i mechanizmus otevírání byl v pořádku. Pouze to bylo hodně zašlé. Těsnění bylo steřelé a popraskané. Samotná výplň (plexisklo) bylo poškrábané a popraskané.

Nejdřív jsem si myslel, že vnější rám na lodi nechám a pokusím se jeho vzhled oživit na palubě, ale když jsem zjistil, že rámy lukny netěsní, tak jsem je nakonec sundal také. Jedná se o hliníkový profil, který byl nejspíš v dřívějších dobách natřen nějakým lakem. Vše jsem opískoval a zbavil se starého těsnění i plexiskla. Časem rám získá patinu oxidací hliníku a bude zase hezký.

Těsnění do luken jsem pořídil v GUMEXu na dvakrát. Nejdřív jsem tam koupil kulaté těsnění, které bylo příliš tvrdé (Pryžový profil kruhový, průměr 9mm; 70°ShA, NBR, -40°C/+70°C, černý). Druhý pokus už vyšel lépe a těsnění jsem do lukny vlepil Chemoprenem.

Vytvarování polykarbonátu do správného tvaru nebylo už složité. Nejdřív jsem pomocí horní frézky udělal hranaté obdélníčky a následně opět podle šablony a horní frézkou zakulatil rohy. Používám z 30% zabarvený polykarbonát, je trochu tmavší, ale z lodi je ven vidět nádherně.

Nakonec jsem samozřejmě opravené rámy přišrouboval a utěsnil na loď.

Nakonec použité těsněné: Mikroporézní profil kruhový, 9mm (2-proud, hustota 500kg/m3, EPDM, -30°C/+80°C, černý)

Nové šrouby na fixaci otevřeného okna: šrouby

Polykarbonátová deska: PLNÝ POLYKARBONÁT BRONZ 8 MM S UV

„jít za svým snem 

Přejít nahoru