Před převozem

Je 1.7.2023. Dnes jsem měl spouštět loď ve Vídni na Dunaj. Vše je však jinak.
Loni jsem domlouval přepravu na vodu do půlky července a následně jsem to vzdal. Nejspíš to byl osud, protože jsem toho neměl dodělaného ještě hodně. Co jsem však udělal špatně bylo to, že jsem na loď zanevřel a do března na ní nic neopravil, nedodělal a ani neopravil.
Pak jsem pomalu začal, ale jen zvolna. Mezi doděláváním jsem začal shánět přepravu. Jak jsem již psal, loni jsem chtěl spouštět loď na vodu v Bratislavě, ale jeřáb tam stál 430€ + DPH. Neskutečné peníze. Tak jsem začal přemýšlet o spuštění na Dunaj v Rakousku. Napsal jsem email na několik marin, které jsem hledal na marinas.info . Ze všech přístavišť jsem dostal odpověď, že moji loď nedovedou „nasoukat“ do vody. Jediná mariny, která tenkrát odpověděla kladně byla marina ve Vídni. Loni jsem to již neřešil, ale letos jsem se s nimi spojil a ověřil možnost spuštění mé lodi na vodu. Původně jsem chtěl loď spuštět 26.6. To však nevyšlo a nejspíš to bylo dobře. Povedlo se mi najít přepravce přímo z Třebíče a domluvil jsem se sním na 1.7. On požádal o povolení a ani na opakovanou žádost ho nedostal 🙁 . Tak jsem zkusil znovu napsat na okolní přístaviště a dostal jsem pozitivní odpověď z přístaviště v Tullnu. Jenže po prozkoumání možnosti zajetí kamionu do tohoto přístaviště jsem dospěl k závěru, že tudy cesta nevede.
Mezi tím jsem však zkusil napsat na Slovensko, našel jsem starý email, kdy mi Jozef nabízel pomoc, že po Dunaji plují každoročně. Odpověděl, je již důchodce a ve věku, kdy prodal loď (motorák) a na Dunaj již nejezdí. To však neznamená, že se nemohl poptat na možnost spuštění lodě na vodu. Domluvil jsem se nakonec na čtvrtku 6.7. V případě, že bude platit i cena, tak to bude úplně perfektní.
Jsem docela rád, že se to ještě posunulo, protože třeba dnes jsem protahoval lana stěžněm a zjistil jsem, že původní protažení bylo určitě špatně. Lana se musela odírat o šrouby propojující sálingy. Protáhnout to správně a bez zamotání trvalo celé odpoledne. Bez Katky bych to sám neudělal. Pak jsem zjistil, že mechanická toaleta nepumpuje a propouští vodu. Je toho ještě dost a zá tři dny se má loď převážet.
Potřeboval bych ještě dodělat čelen, ale to nejspíš nestihnu, protože bych potřeboval na laseru vyřezat bočnice pro schůdky a potom ještě držák kotvy. Po vypálení bych to potřeboval ještě svařit a přivařit na rám.
Co nejspíš ještě nestihnu je dodělání sprayhood. Vyrobil jsem nový vyšší rám a sešil tvar, ale nesedí to podle mích představ. Vezmu s sebou a třeba ho přidělám po cestě.

„jít za svým snem 

Přejít nahoru